Presentatie Presentatie

De jongeren die naar Oekraïne zijn geweest hebben afgelopen zondag in het Hoogepad een uitgebreide presentatie gegeven voor een groot publiek. Gaaf dat iedereen zo geïnteresseerd is in elkaar en dat we dit met elkaar voor elkaar gekregen hebben! Het harde werken van de jongeren werd met een mooi compliment vanuit stichting Whoe bekrachtigd. Leuk dat zij er ook bij waren. Op 1 december vertellen de jongeren nogmaals hun verhaal en dan in Lieren. We hopen op weer zo’n mooie opkomst! Tot dan!

 
De langverwachte verhalen worden verteld! De langverwachte verhalen worden verteld!

Enige tijd geleden zijn we weer met een groep jongeren voor twee weken naar de Oekraïne geweest. De reis is voor iedereen weer een onvergetelijke ervaring geworden. Zowel voor de deelnemers en begeleiding als voor de mensen in Lopatyn. U als gemeente heeft het hele voortraject met ons meegeleefd. We hebben u geïnformeerd en daarop kwam u trouw naar onze acties zodat we op die manier ons budget bij elkaar kregen. U was aanwezig toen we met de bus vertrokken en stond er ook weer toen we terugkwamen. Bovendien zitten wij natuurlijk vol verhalen die we maar wat graag met u willen delen. Daarom willen we zondag 3 november a.s. na de morgendienst een presentatie geven in het Hoogepad. Onder het genot van koffie met wat lekkers willen we u meenemen naar Lopatyn. Kom een kijkje nemen in onze verblijfplaats, bewonder ons werk en raak vooral geïnspireerd om als gemeente dit prachtige project te blijven ondersteunen voor langere tijd. Het was een reis om nooit te vergeten en dat hebben we samen met u gedaan. Dus tot 3 november a.s. in het Hoogepad!Namens de projectgroep Jongerenreis 2013,
Gert Jan Buitenhuis.

 
De langverwachte update De langverwachte update

Hallo allemaal,

Vanavond (donderdag 25-07) heb ik, Gert Jan, even telefonisch contact gehad met de Oekraïne.Het gaat allemaal zeer goed met de groep. Er eerst een goede onderlinge sfeer. Het eten is goed verzorgd door de Oekraïnse koks en de douches zijn beter dan de vorige reis. Na een dag hard werken kan iedereen genieten van een relatief goede douche. Iedereen van de groep is nog gezond. Het weer is relatief koud in vergelijking met Nederland. Iedereen heeft meestal een lange broek en trui aan. Het is wel droog. Al met al goed weer om te klussen.Er zijn al vele werkzaamheden uitgevoerd:

- hekwerk wat in 2011 om het internaat is geplaatst is weer opgeknapt en voorzien van een nieuwe verflaag.

- het speelhuisje in de tuin van het internaat is weer compleet opgeknapt.

- er is hout voor de pannakooi t.b.v. de school besteld. Morgen zal er gestart gaan worden met het in elkaar zetten van de pannakooi.

- de voedselpakketten zijn samengesteld en staan klaar om uit te delen.

- er zijn veel muurschilderingen gemaakt.

- er wordt momenteel hard gewerkt aan het opknappen van drie kamers op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

- de kleding die opgslagen lag in het theater is uitgezocht. Dit is kleding die door de hulptransporten van de WHOE een aantal jaren naar Lopatyn gebracht.

Morgen (vrijdag 26-07) wordt er een kledingbeurs in het dorp door onze groep georganiseerd. De uitgezochte kleding zal dan onder de bewoners verspreid worden.Morgen zal de leiding samen met de tolk een aantal arme gezinnen bezoeken om te kijken of we daar ook nog bepaalde werkzaamheden kunnen gaan uitvoeren. Zaterdagmorgen zullen een aantal mensen de keuken van het internaat gaan aanpassen. Het is voor de leiding weer veel overleggen en organiseren ter plaatse, maar met behulp van de tolk gaat dit zeer voortvarend. Als je dan de resultaten ziet van al het werk dan doet is dit zeer bemoedigend voor de hele groep.. Zaterdagmiddag zal de hele groep een bezoek brengen aan L'viv. Ze gaan er naar toe met de schoolbus van Lopatyn. Om 21.00 uur zal de complete groep naar het vliegveld gaan om Hanneke en mij op te halen. Wij zullen dan met de hele groep weer terug rijden naar Lopatyn. Voor zo ver een update van alle belevenissen van de groep in de Oekraïne.  Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het wel.

Groeten Gert Jan.

 
Vertrokken en aangekomen! Vertrokken en aangekomen!

De jongeren en hun leiding zijn gisteren om 09.00 uur vertrokken richting Oekraïne. Wat waren er veel mensen om uit te zwaaien! Heel gaaf om te zien dat er zoveel mensen betrokken zijn. Nadat er afscheid was genomen en de nodige tranen zijn gelaten, stapten onze helden de bus in. De reis verliep heel erg voorspoedig, de groep heeft lekker bij de Mac Donalds gegeten (de laatste keer bekend eten) en de bus reed lekker door. Vanochtend om 6.15 uur was de groep binnen een uur de grens met Oekraïne al gepasseerd en om 10.00 uur zijn ze aangekomen in Lopatyn! Momenteel zijn ze hun spullen aan het uitpakken, onze Oekraïnse vrienden aan het ontmoeten en al weer lekker in de zon met de kinderen spelen. Vanuit Nederland wensen we ze ontzettend veel plezier!! Wilt u reageren of de jongeren in Oekraïne iets vertellen? Reageer dan in het "gastenboek", hier op de website. Leuk als u iets laat horen!

 
Bijna klaar voor vertrek! Bijna klaar voor vertrek!

Vertrek
De laatste acties afgerond, het geld bijeengeschraapt, inentingen gehaald, paspoort verlengd en de paklijst in je mail… Oekraïne komt eraan! Deze zomer vertrekken achttien jongeren en acht leiding en een tolk naar Oekraïne toe, om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Zondag 7 juli hebben we een afscheidsdienst gehad in Lieren, zondag 14 juli een uitzendingsdienst in Beekbergen. Zaterdag 20 juli vertrekken we om 09.00 uur, we stappen dan voor de komende 24 uur de bus in. U bent van harte uitgenodigd om ons uit te zwaaien!

Wie gaan er mee?
We zullen naar Oekraïne gaan met elf meiden en zeven jongens. De meiden zijn Elise, Kim, Suzan, Iris, Laura, Marissa, Marije, Nienke, Anne, Maaike en Hanneke. De jongens zijn Thomasz, Thomas, Bart, Jan Peter, Berend, Mattias en Wiebe. De leiding bestaat uit Gert Jan, Anjo en Gerda, Hennie, Anja, Jeroen, Wouter en Maarten. We hebben ook een tolk bereid gevonden om met ons mee te gaan. Zij spreekt Nederlands en Oekraïns en zal ons de volle twee weken bijstaan.

Contact!
We kunnen ons zo voorstellen dat u het leuk vind om tijdens onze reis af en toe eens wat van ons te horen of te lezen. We zullen proberen om weer de website bij te houden, www.jeugdpknbeekbergen.nl en daar af en toe een stukje of wat foto’s op te plaatsen. Houd de website dus in de gaten! U kunt gebruik maken van het gastenboek op de website om iets tegen ons te zeggen. Net als vorige keer zullen we de reacties op het gastenboek af en toe voorlezen tijdens het avondeten. Leuk als u hier gebruik van maakt! Bij calamiteiten of andere bijzonderheden kunt u contact opnemen met Jeroen Haijes, tel. nr. 06-50580629.

Werkzaamheden
Wat gaan we ook alweer doen? In eerste instantie de contacten warmhouden met onze Oekraïnse vrienden en vriendinnen. We gaan weer met ze spelen, volleyballen en natuurlijk ook klussen. Muurschilderingen in het internaat, op de school, schilderen in het ziekenhuis, voedselpakketten uitdelen, eventueel meewerken aan de verdere ontwikkeling van het sociaal hotel. Waarschijnlijk is het zo, dat wanneer we daar zijn, er ineens veel meer of hele andere dingen te doen zijn. We laten ons dus ook een beetje verrassen! Achteraf laten we u uiteraard weten wat we allemaal hebben meegemaakt en hebben gedaan.

Ontspanning
Natuurlijk gaan we ook een supertoffe tijd hebben met elkaar. In de avond kunnen we lekker met elkaar kletsen en leuke dingen doen, volleyballen en voetballen. Op zaterdag gaan we een dagje naar L’viv, op zondag mogen onze mannen weer voetballen tegen het jeugdteam van L’viv… we hopen op een betere score dan 10-1! Ook de zeskamp komt waarschijnlijk weer terug en op zondagochtend hebben we met elkaar een dienst. We hebben er onwijs veel zin in!

Terugkomst
Zaterdag 3 augustus is het allemaal weer afgelopen. Vrijdag de 2e vertrekken we vanuit Oekraïne en ongeveer 24 uur laten rijden we de Papenberg weer op. Het zou leuk zijn als u dan aanwezig zou kunnen zijn, al weten we nog niet precies hoe laat we terug zullen zijn, we schatten rond een uur of 10.00. We zullen u zoveel mogelijk op de hoogte proberen te houden, onder andere ook via de website.

 
Uitzenddiensten Uitzenddiensten

Ja ja, de jongerenreis. De zomer lijkt er nog niet zo'n zin in te hebben maar over een paar weken is het toch echt zo ver. Dan gaan we naar Oekraïne om in Lopatyn onze handen uit de mouwen te steken voor onze medemens. We doen dit natuurlijk vanuit de gemeente en daarom willen we in een dienst van u afscheid nemen en tevens de zegen van God ontvangen voor ons werk. Met een mooi woord: een uitzenddienst. Daarom zullen wij zondag 7 juli in Lieren een presentatie geven over ons project en daar in het kort iets bij vertellen. Of dit tijdens de dienst of tijdens de koffie zal zijn is nog niet helemaal duidelijk maar hoe dan ook zijn wij 7 juli in de kerk. Een week later, op zondag 14 juli, nemen wij in Beekbergen afscheid. Dit zal gebeuren in de dienst. We zullen in het kort ook hier iets vertellen over onze plannen, willen voor u een lied zingen en zullen de zegen ontvangen van de dominee. Wij kijken allemaal erg uit naar de reis en hopen u dan ook allemaal of op 7 of op 14 juli te mogen ontmoeten in de kerk. Met een vriendelijke groet van de jongeren en leiding van de jongerenreis.