Hebben we contact (9 oktober) Hebben we contact (9 oktober)
Fijn om na zo lange tijd weer samen te kunnen zijn in het jeugdhonk van Het Hoogepad! We zijn vanavond bezig geweest met communicatie. Welke dingen zijn belangrijk in communicatie? En welke invloed heeft hoe je iets zegt. Nou veel, ontdekten we in Spreuken 12.

Maar eerst begonnen we met het twee voor twaalf-contactspel om alvast in het thema te komen. Via vragen, uitbeelden, tekenen en opdrachten ontdekten we dat de dames iets meer weten over spreken en spreekwoorden. Maar of dat ook een garantie is voor een stuk goede communicatie en dus voor contact, dat is nog maar de vraag.
In Spreuken 12 ontdekten we dat er twee soorten mensen zijn. Als we heel eerlijk zijn communiceren we zelf ook niet altijd goed. Maar we ontdekten ook dat goede, wijze, verstandige woorden kunnen zoveel goeds betekenen voor anderen en God houdt van eerlijke mensen.
 
We gaan weer beginnen We gaan weer beginnen
In september begint weer een nieuw seizoen van de Gideonclub, voor alle tieners van 12 t/m 15 (16) jaar.
We komen om de week bij elkaar, op vrijdagavond van 19.30 - 21.00 uur in het jeugdhonk van ‘Het Hoogepad’.
Samen chillen, te gekke spelletjes doen, praten, luisteren en leren uit de Bijbel, over God en van elkaar. En natuurlijk een kamp als afsluiting!
De opening winterwerk is op zaterdag en zondag 18 en 19 september, de eerste avond is op 25 september. Zorg dat je er bij bent, het wordt een hele toffe eerste avond, waar we ook nieuwe leden welkom heten!
De volgende datums zijn: 9 oktober, 23 oktober, 6 november, 20 november, 4 december (sinterklaas), 18 december (kerstviering), 8 januari 2020, 22 januari, 5 februari, 19 februari, 5 maart, 19 maart, 2 april, 16 april, 30 april, 21 mei (Opwekking), 4-6 juni (kampweekend).
We gebruiken de programma’s voor tienerwerk van de HGJB.
De leiding van de Gideon club bestaat uit Gerda Horstman (06-30521992), Maaike Haijes (06-25405752) en Rianne Kort (06-81024422).
We kijken ernaar uit om je weer te zien op de eerste clubavond en een vriend of vriendin is altijd welkom!
Ben je nog nooit geweest, kom gewoon eens kijken! Mochten er vragen zijn, laat het even weten. We hopen op mooie club avonden!
Groetjes, Gerda, Maaike, en Rianne
 
Afsluiting Afsluiting
19 juni was onze afsluiting en het afscheid van Jimmie en Robbert. Het programma was bedacht door Corné, Marit, Renske en Rosanne.
In de tuin van Gerda kregen we broodjes hamburger en frikandellen van de BBQ, speelden fanatiek volleybal, roosterden marshmallows bij de vuurkorf en deden verstoppertje. Als verrassing kwam ijskar Buonissimo het erf oprijden.
Toen was het tijd voor afscheid van Jimmie en Robbert die (bijna) 18 jaar zijn. We hebben hen ‘De vrede van God’ toegezongen, een kadootje en kaart gegeven en een heel mooi armbandje dat Rosanne voor hen had gemaakt. Wat gaan we hen missen! Dank jullie wel voor jullie aanwezigheid, gezelligheid, inzet en vriendschap bij de Gideonclub!
Jimmie, Robbert, Silvano, Marit, Roderik, Rosanne, Zecharja, Renske en Corné, bedankt voor het mooi clubseizoen dat we samen gehad hebben.
We wensen jullie een hele goede en fijne zomer!
 
Feest Feest
Het was echt een feest dat we elkaar op 6 juni echt konden ontmoeten! In de tuin bij Gerda, op 1,5 meter afstand van elkaar. We zaten gezellig in een kring op zelf meegebrachte kleedjes en het was goed om elkaar weer te zien en te horen hoe het gaat. We spelletjes gedaan, gelachen en natuurlijk gekletst en chips gegeten.
 
Battles Battles
Op 6 maart hadden we een bijzondere en actieve avond. Lisa van de Berg uit Lunteren kwam een dansworkshop geven. We hebben een dans geleerd op het nummer Battles van The Afters. Het nummer gaat erover dat God voor ons strijd. Lisa las drie bijbelgedeelten voor over 1. God die voor ons strijd. 2. We hoeven niet bang te zijn. en 3. God geeft ons goede gaven. We hebben hard geoefend op de dans. Sommige stukken gingen erg snel. Maar het is ons gelukt! Toen we bijna alle danspasjes kenden mochten we opschrijven waar wij mee worstelen, wat onze strijd is. We hebben onze zorgen, onze strijd dansend aan God gegeven. Als mijn voeten falen, als ik bang ben. U vecht voor ons. U vecht mijn strijd. Het was een leuke, bijzondere en indrukwekkende clubavond.
 
Open je ogen! Open je ogen!
Hoe kijken wij naar anderen? Op 21 februari werden we uitgedaagd om onze ogen wagenwijd open te houden voor anderen en hen met een open blik aan te kijken. Wel eens kokervoetbal gedaan? Dat bleek best lastig en gaf natuurlijk grappige situaties. We keken ook naar een aantal foto’s van heel verschillende personen. Welke persoon vind je het meest opvallend, aantrekkelijk of wie denk je dat hulp nodig heeft. Hoe we naar iemand kijken, bepaald ook ons gedrag. We lazen in de Bijbel over de barmhartige Samaritaan en bespraken de verschillende reacties. Het doel van de Samaritaan is helemaal niet ‘het dienen van zijn naaste’, hij is gewoon op reis. Hij komt gewoon iemand tegen. Hij blijft eenvoudig staan, hij kijkt en helpt. We hebben samen filmpjes en foto’s gemaakt van hoe wij kunnen helpen in ons dagelijks leven. In de week erna hebben we deze foto’s en filmpjes met elkaar gedeeld en elkaar geïnspireerd. Mooi om te doen en te delen met elkaar!
 
Ik en mijn zelfbeeld Ik en mijn zelfbeeld
Wat zien we als we in de spiegel kijken? Een hoofd waar toch wel het één en ander aan hapert, een lichaam waar je nu ook niet bepaald tevreden over bent, of… een schepsel van God? We begonnen met het bekende spelletje ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’ maar wij maakten er van ‘Ik ben … en ik houd van…’ We zijn weer goed op de hoogte van elkaars lievelingseten en hobby.
We vulden wat vragen in over onszelf en ontdekten dat we niet alles van onszelf met anderen willen delen. Of dat we sommige dingen van onszelf nog niet zo goed weten. En dat er dingen zijn waardoor we ons soms onzeker door voelen.
We lazen Psalm 139. Over dat God gewild heeft dat we er zijn, dat hij ons helemaal kent en dat we bij Hem altijd geborgen zullen zijn.
We kregen een mooi papier mee met Psalm 139 waar onze eigen naam steeds ingevuld stond. Op de randen schreven we iets aardigs en positiefs over elkaar. We mogen en kunnen onszelf aanvaarden omdat God ons kent en gewild heeft!
 
Geloven is een werkwoord Geloven is een werkwoord
Het is niet makkelijk om uit te leggen wat geloven nou precies is. Je geeft al gauw het antwoord in wat of waarin je gelooft. Of je geeft het antwoord hoe je het kunt zien hoe iemand gelooft, dan ga je naar de kerk enz. Maar hoe definieer je nou geloven zelf? Daar gingen we met elkaar over na denken.
Aan de hand van Genesis 12:1-5. Abram is de vader van de gelovigen. Toen we dit Bijbelgedeelte lazen zagen we dat Abram Gods stem hoort en ook gehoorzaamt vanwege Gods belofte. We spraken aan de hand van een brief hier over verder. Het is moeilijk om dingen los te laten in het leven, die we zo graag willen doen, om de Heer te volgen. Maar met de belofte in ons achterhoofd, wetend dat God ons iets moois beloofd waar het alleen maar beter is, lijkt deze stap toch voor sommige minder moeilijk.
Aan het einde deden we nog een spelletje waarin je op elkaar moet vertrouwen. Je steunt met je rug op andermans benen en zo vorm je een vierkant. Heel spannend want als er eentje instort valt iedereen om. Dit spel wilde ons laten zien dat we blind moeten vertrouwen op Gods belofte. Het was een mooie leerzame maar ook wel moeilijk avond.
 
Jeugddienst: 10 december Jeugddienst: 10 december
‘Hou vol!’ was het thema van de jeugdzangdienst van zondagavond 10 december. Samen met Willem Wilbrink hebben we als Gideonclub deze dienst voorbereid.
Als jongeren vinden we het soms best lastig om geloven vol te houden. We leven in een samenleving waarin geloven niet vanzelfsprekend is. Op school zijn we soms een van de weinigen in de klas die gelooft.
We wilden graag weten hoe oudere gemeenteleden geloven hebben volgehouden. Zecharja en Corné interviewden Jansje Ribbink, Erik Franken en Johan Welner. In de jeugdzangdienst lieten we de filmpjes zien. Mooi om van jullie te mogen leren!
De opa van Rosanne van Gils vertelde een indrukwekkend verhaal over zijn favoriete lied, Psalm 116 vers 4.
Willem Wilbrink las tijdens de dienst uit 1 Korinthe 9 en Hebreeën 12. Geloven gaat niet vanzelf. Topsporters stellen alles in het werk om te winnen. We kunnen ons ook trainen door goede gewoontes zoals naar de kerk gaan en praten met anderen over vragen die we hebben over geloof. Jezus is ons doel om voor te gaan – omdat Hij voor ons ging!.
 
Als Jezus je broer is Als Jezus je broer is
Dat was het thema van de clubavond op vrijdag 15 november. Wij begonnen de avond met een door Rianne zelfgemaakte koek bedekt met blauwe/witte muisjes. Dit riep nogal wat vragen op maar de koek was heerlijk. Daarna volgde een sketch door Rianne en Gerda over een speciale broer en dit eindigde met een tekst uit de bijbel over de geboorte van Jezus.
Wij gingen nadenken over hoe het zou zijn als Jezus je broer zou zijn. De meningen waren nogal uiteenlopend van leerzaam, onbegrijpelijk tot irritant toe.
Maar hoe is onze relatie met Jezus. Daarvoor werd een Bijbeltekst uit Matheus gelezen. Met pionnen gingen wij symbolisch de afstand bepalen tussen Jezus, zijn broers en moeder, de Schriftgeleerden en de omstanders waar Jezus de verhalen aan vertelde.
Naarmate de tekst verder gelezen werd, werd de afstand van de pionnen tot Jezus voor sommige personen verderweg en voor anderen weer dichterbij.
Wij mogen weten dat Jezus altijd een broer voor ons wil zijn en dat wij dicht bij Hem mogen staan en op Hem mogen vertrouwen.
We sloten de avond af met het schrijven van een kerstkaart met een mooie wens voor elkaar. Deze kaarten zullen tijdens de kerstavond van Gideon uitgedeeld worden. Op de volgende clubavond vrijdag 29 november spelen wij met elkaar het cadeautjesspel voor Sinterklaas.
 
Enthousiasme Enthousiasme
Waar ben je enthousiast over? En ben je ook enthousiast over Jezus? Om dat te ontdekken schreven we 18 oktober op 9 briefjes dingen op waar wij enthousiast over zijn. We legden ze in de volgorde van ‘meest enthousiast over’ naar ‘minst enthousiast over’. Op het tiende briefje schreven we ‘Jezus’. Welke plek krijgt Hij in jouw rij? Waarom heb je voor deze plek gekozen? Toen kregen we een lijst met argumenten om wel of niet enthousiast te zijn over Jezus. We mochten aankruisen welke argumenten op ons van toepassing zijn. Het was waardevol om daar open en eerlijk met elkaar over te spreken.
In de Bijbel lazen we over Filippus en Nathaniël. Filippus enthousiasme over Jezus werkte aanstekelijk voor Nathaniël. Toen zij Jezus ontmoetten, werden ze verrast en enthousiast. Als wij enthousiast zijn over Jezus, werkt dat aanstekelijk voor anderen.
 
Meer dan genoeg Meer dan genoeg
‘Meer dan genoeg!’ was het thema van 4 oktober. Over ons verlangen naar God. We willen er allemaal bij horen, gehoord worden, gekend en onvoorwaardelijk geaccep-teerd en geliefd. Daarom bemoedigden we eerst elkaar met mooie compli-menten. Gaaf om te doen en te ontvangen!
We doken verder in het thema door een behoeftetest in te vullen en zo ontdekten we welke van deze behoeften we vooral belangrijk vinden: erbij horen, liefde/vriendschap/acceptatie, erkenning van wie en hoe ik ben, waardering van wat ik doe, ertoe doen/invloed hebben.
Op een goed moment had de Heere Jezus een diepgaand gesprek met een vrouw, over haar verlangens. We lazen dat verhaal in Johannes 4. Wat een bijzondere ontdekking dat ze ten diepste verlangde naar God. Hoe ons leven ook is, God wil onze diepste dorst lessen.
 
Bamboe Bamboe
Bamboe bouwen, dat is wat de jongeren van de Gideonclub de eerste clubavond dit seizoen hebben gedaan in Otterlo. Voor de eerste avond stond een leuke activiteit op het programma om de samenwerking, creativiteit en het technisch inzicht te testen van de jongeren. De opdracht was om in drie kwartier met bamboestokken en elastiekjes een zo hoog mogelijke toren te bouwen die ook rechtop bleef staan, waarbij ook gekeken werd naar samenwerking en creativiteit.

De jongens namen het op tegen de meiden en de jongens gingen zeer voortvarend van start met een zeer mooie vaste basis op de grond. De meiden begonnen met maken van vierkanten en die diagonaal te verstevigen. Er kwam nog niet veel hoogte in, maar door later alle vierkanten op elkaar te zetten en tevens vast te zetten kwam er uiteindelijk een hoge toren van wel ruim zes meter te staan. Daar konden uiteindelijk de jongens net niet tegen op. Bij het donker worden moesten wij stoppen en het geheel weer afbreken en opruimen. Nog gezellig nagekletst met elkaar en zo kwam er alweer een einde aan de eerste gezellige avond van dit seizoen. Vrijdag 4 oktober is de volgende avond om half acht in Het Hoogepad.
 
We gaan weer beginnen We gaan weer beginnen
In september begint weer een nieuw seizoen van de Gideonclub, voor alle tieners van 12 t/m 15 (16) jaar. We komen om de week bij elkaar, op vrijdagavond van 19.30 - 21.00 uur in het jeugdhonk van ‘Het Hoogepad’. Samen chillen, te gekke spelletjes doen, praten, luisteren en leren uit de Bijbel, over God en van elkaar. En natuurlijk een kamp als afsluiting!

De opening winterwerk is op zaterdag en zondag 14 en 15 sept., de eerste avond is op 20 sept.

De volgende datums zijn: 4 okt., 18 okt., 1 nov., 15 nov., 29 nov. (sinterklaas), 20 dec. (kerstviering), 10 jan. 2020 (gala), 24 jan., 7 feb., 21 feb., 6 mrt., 20 mrt., 3 apr., 17 apr., 8 mei, 29 mei (Opwekking), 5-7 juni (kamp).

We sluiten met onze programma’s aan op het jaarthema ‘Getuigen’. De leiding van de Gideon club bestaat uit Gerda Horstman (06-30521992), Maaike Haijes (06-25405752) en Rianne Kort (06-81024422).

We kijken ernaar uit om je weer te zien op de eerste clubavond en een vriend of vriendin is altijd welkom! Ben je nog nooit geweest, kom gewoon eens kijken! Mochten er vragen zijn, laat het even weten. We hopen op mooie club avonden!

Groetjes, Gerda, Maaike, en Rianne
 
MIJ IS gegeven alle macht MIJ IS gegeven alle macht
We leven in een dolgedraaide, chaotische wereld. Wie regeert er eigenlijk in deze wereld? Wereldleiders? Terroristen? We keken naar een aantal foto’s van leiders. Wie vinden we betrouwbaar? Koningin Maxima vonden we heel betrouwbaar. En president Trump van Amerika heeft veel invloed. Veel wereldleiders doen hun uiterste best, maar of de wereld er echt beter van wordt valt te betwijfelen. We bekeken beelden van terreur, oorlog, verdriet. Waar gaat het naar toe? Hoe loopt het allemaal af? We ontdekten dat ook de discipelen deze vragen hadden. En lazen dat Jezus zegt: ‘Mij is gegeven alle macht.’ En vervolgens ontdekten we ook dat Jezus niet ver weg regeert, maar in ons hart en in ons leven. Hij wil door ons heen aan de wereld laten zien hoe Hij regeert! We deelden voorbeelden uit ons eigen leven met elkaar. Jezus koningschap kan zichtbaar worden door onze woorden, gebeden en daden.
Tot 24 mei, dan is onze laatste clubavond van dit seizoen!
 
Kamp-zondag 14 April Kamp-zondag 14 April
Op kamp slapen we in blokhutjes. Als je wakker was, kon je naar het huisje gaan daar zit dan de leiding. We gingen eerst met elkaar bidden, daarna zingen. En lekker eten. Na het eten gingen we danken. Je moest na het eten je spullen inpakken. Als je klaar was met inpakken mocht je iets voor jezelf doen. We hadden een tijd afgesproken om klaar te zijn. Toen iedereen klaar was, gingen we spelletjes doen. Als eerste deden we wie met suikerklontjes de hoogste toren kon maken. Dat waren de jongens. Daarna gingen we touwtje trekken, de meiden hadden 3 keer gewonnen. Daarna deden we een wedstrijdje wie het meeste water door een rietje in de andere bak kon doen. Dat waren weer de meiden.
Daarna moesten we met een kleine bezem pionnetjes omgooien, dat wonnen de meiden. het laatste spel was dat je een stoel boven je hoofd moest houden. Dat waren de meiden die hadden gewonnen. De dominee kwam naar kamp om een dienst met ons te houden. Ook gingen we nog middag eten. Na het middag eten was er een prijs uitreiking wie er had gewonnen van alle spelletjes. Dat waren de meiden! Daarna gingen we naar huis en was het kamp afgelopen. Groeten namens de Gideonclub, Marit Kruijt
 
Kamp-Zaterdag 13 April Kamp-Zaterdag 13 April
Zaterdag begon feestelijk. We hadden een jarige in ons midden. Rosanne was vandaag jarig en dat werd gevierd. De slingers en ballonen hingen door het hele gebouw. De stoel was versierd en er waren leuke cadeautjes. Na het ontbijt gingen we een speurtocht naar het Verscholen Dorp doen. Onderweg hingen er overal letters die we moesten verzamelen om daar aan het einde een zin van te maken. Over het Verscholen Dorp waren nog een aantal vragen. Welk team de juiste zin en overal de juiste antwoorden op gevonden had was de winnaar. Na de lunch gingen we Harderwijk in. We deden het ruilspel, maar ondertussen werd er natuurlijk ook flink geshopt. De jongens kwamen aan het einde met het meest waardevolle ding terug en wonnen dit spel. Bij terugkomst gingen we tafelfriet eten.
’s Avonds deden we nog een vragen-spel. Je gooide met de dobbelsteen voor het aantal punten wat je er mee kon winnen of verliezen. Als je het antwoord op de vraag goed had, kreeg je de punten. Had je het antwoord fout dan gingen de punten naar het andere team. Er waren verschillende categorieën, zoals natuur, sport, bijbel enz. Hierbij won het mannenteam weer. Toen was het tijd om weer de steenkoude slaaphutjes op te zoeken. Sommige kozen er voor om lekker warm binnen te liggen. Het was een leuke dag.
 
Kamp-vrijdagavond 12 April Kamp-vrijdagavond 12 April
We begonnen vrijdagavond met een “lijk”.
Achter de blokhutten, waar we die nacht zouden gaan slapen, had Maaike “een lichaam”, dat van Hugo Hollywood was, gevonden. Gelukkig hadden we al snel door dat het om een spel ging. Levend Cluedo. Wij moesten deze verschrikkelijke daad zien op te lossen.
We moesten er achter zien te komen wie o wie deze afschuwelijke moord op z’n geweten had. Er waren 6 verdachten en 1 politieagent (Anne Haijes), Didi Dweil, de schoonmaakster op de filmset (Gerda Horstman), Stan Ster een filmster, een collega Hugo Hollywood (Marc Jan Zeeman), Hannah Hollywood de echtgenote van Hugo Hollywood (Gert Jan Buitenhuis), Carla Camera, camera vrouw op de filmset (Rianne Kort), Fabian Film, regiseur op de filmset (Maaike Haijes) en Betty Brood, kantoor juffrouw (ook Maaike Haijes).
Door slimme vragen te stellen moesten we er achter zien te komen wie de moordenaar was. We mochten maar 1 vraag tegelijk stellen. Maar onze vragen waren niet slim genoeg, want geen van beide teams is het gelukt om de moord op te lossen. Het was een gezellige avond, maar ja, de tragische moord op Hugo is nog steeds niet opgelost.
Namens de Gideon club, Jimmie Senden
 
Wie trekt er aan de touwtjes? Wie trekt er aan de touwtjes?
Afgelopen vrijdag was het weer zo ver. We mochten weer een hele gezellig clubavond hebben. Het begon een beetje gek… Maaike had taart meegenomen maar Rianne vond het geen goed idee dat we die taart zouden eten. Maaike zei dat de taart echt goed was en bij een echte bakker vandaan kwam maar Rianne vond het maar niks omdat we niet wisten wat er precies in zat. Misschien wel een haar van de bakker… en onwijs veel suiker. Wij moesten kiezen achter wie we gingen staan. Namen we wel taart of deden we het niet. De ene helft koos voor de verkooppraatjes van Maaike en de andere helft koos toch om maar niet voor die taart te gaan (niet vanwege de argumenten van Rianne maar meer omdat ze Maaike niet vertrouwde ;-). Maar waarom deden we dit??
Het thema was "wie trekt er aan de touwtjes". Wie of wat laat jou beïnvloeden. Aan de hand van Bijbelboek Deuteronomium 7 vers 1-8 bespraken we wie en wat ons kan beïnvloeden. Het was wel een heftig Bijbelgedeelte waarin we lazen dat God soms heel duidelijk kan zijn. Maar dat God van zijn volk houdt en dat God ook alles voor zijn volk doet. God laat zien dat hij van die mensen hield en dat hij vandaag de dag ook nog van ons houdt. Daarom is het belangrijk dat er niets en niemand anders aan onze touwtjes trekt dan alleen onze God. Het was een super gezellige en leerzame avond!!
 
Wie trekt er aan de touwtjes? Wie trekt er aan de touwtjes?
Afgelopen vrijdag was het weer zo ver. We mochten weer een hele gezellig clubavond hebben. Het begon een beetje gek… Maaike had taart meegenomen maar Rianne vond het geen goed idee dat we die taart zouden eten. Maaike zei dat de taart echt goed was en bij een echte bakker vandaan kwam maar Rianne vond het maar niks omdat we niet wisten wat er precies in zat. Misschien wel een haar van de bakker… en onwijs veel suiker. Wij moesten kiezen achter wie we gingen staan. Namen we wel taart of deden we het niet. De ene helft koos voor de verkooppraatjes van Maaike en de andere helft koos toch om maar niet voor die taart te gaan (niet vanwege de argumenten van Rianne maar meer omdat ze Maaike niet vertrouwde 😉). Maar waarom deden we dit?? Het thema was "wie trekt er aan de touwtjes". Wie of wat laat jou beïnvloeden. Aan de hand van Bijbelboek Deuteronomium 7 vers 1-8 bespraken we wie en wat ons kan beïnvloeden. Het was wel een heftig Bijbelgedeelte waarin we lazen dat God soms heel duidelijk kan zijn. Maar dat God van zijn volk houdt en dat God ook alles voor zijn volk doet. God laat zien dat hij van die mensen hield en dat hij vandaag de dag ook nog van ons houdt. Daarom is het belangrijk dat er niets en niemand anders aan onze touwtjes trekt dan alleen onze God. Het was een super gezellige en leerzame avond!! Tot 5 April.
 
Jeugddienst Jeugddienst
10 maart stond in het teken van de jeugddienst die samen met dominee Theunisse was voorbereid. Een dienst over vergeven, niet eenmaal maar zeven maal zeventig, wat duidelijk werd gemaakt in een bijzondere vergelijking in de preek. Het was een mooie dienst met inbreng van de jongeren en het zingen van toepasselijke liederen met ondersteuning van de muziekgroep. Aan het einde van de dienst werd gevraagd om persoonlijke dingen op een papiertje te schrijven die je graag zou willen dat deze vergeven worden en voor altijd weg zijn. Dat werd letterlijk gemaakt door de papiertjes aan het einde van de dienst buiten in de vuurkorf te verbranden. Iedereen bedankt voor de medewerking aan deze mooie bijzondere dienst.
 
Filmavond Filmavond
Op vrijdag 8 maart werd er tijdens de clubavond de mooie indrukwekkende film The Climb gekeken met de jongeren. Nadat iedereen een heerlijke plek in de bank had ingenomen en de M & M’s en popcorn binnen hand bereik stonden, hebben wij gekeken naar twee mannen, totaal verschillend, die met elkaar een berg gingen beklimmen. Trots staat tegenover principes tussen de twee tegenpolen. Ze zijn gedwongen een team te vormen en de één geeft zijn leven voor de ander. Het brengt beide mannen voorbij hun eigen grenzen. Een spannende film met een diepgang naar de bijbel. Er werd heel aandachtig gekeken en zo was de avond al weer snel voorbij.
 
Helluppp… verliefd! Helluppp… verliefd!
Dat thema paste natuurlijk heel goed bij Valentijnsdag. Het was mooi om hier open met elkaar over te praten en natuurlijk hebben we ook veel plezier gehad. Verliefd zijn is prachtig, iets om van te genieten. Dat mag, want we ontdekten dat het een gave van God is, dat mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen. Iets om Hem voor te bedanken. Dat maakt het tegelijk tot een serieuze zaak, iets waar je óók over na moet denken. We bespraken stellingen, lazen over Rebekka en Izak en praten door over wat we nu echt belangrijk vinden in een relatie.
 
Zeven maal zeventig maal Zeven maal zeventig maal
Tot zeven maal zeventig maal was het thema van vanavond, over elkaar vergeven. Dit is ook het thema van de jeugddienst op zondag 10 maart en daarom was het fijn dat ds. Theunisse er vanavond bij was! We begonnen de avond wat minder serieus, met een estafetteloop waarbij de tieners steeds moesten kiezen: maak ik de vuilniszak van de andere groep vuil met zand of de eigen vuilniszak schoon met water? Er werd fel gestreden ;-) Maar wat als het om echte dingen gaat in het leven? Wat als jij bevuild wordt, als jou echt iets wordt aangedaan? Om te testen hoe vergevingsgezind we zijn, vulden we de nationale vergevingstest in. We reageerden op een eigentijdse versie van de gelijkenis uit Mattheus 18:21-35. En ontdekten dat het een Bijbelse opdracht is om de ander die schuld erkent te vergeven, omdat God ons vergeeft. Een pittige opdracht, want zo eenvoudig vinden we het niet om iedereen van harte te vergeven. In de jeugddienst gaan we verder met dit thema!
 
Omgaan met je broer(s) en zus(sen) Omgaan met je broer(s) en zus(sen)
Omgaan met je broer(s) en zus(sen) was het thema van de eerste clubavond in het nieuwe jaar. Met Sylvano en Zecharja als nieuwe clubleden starten wij de avond met het zingen van een lied en een gebed. Iedereen vertelde aan de groep hoeveel broers of zussen ze hadden. Daarna gingen wij in een kring zitten en werden er verschillende uitspraken gedaan over broers/zussen en kon een ieder aangeven of ze het er mee eens waren of niet, dit door een plaats naar links of rechts te gaan. Het was een mooi geschuif van jongeren en velen zaten uiteindelijk bij elkaar op schoot. Daarna gingen wij in groepjes uiteen en bespraken wij met elkaar wat de voor- en nadelen zijn van het hebben van broers/zussen. Ieder groepje mocht de drie belangrijkste dingen noemen zoals: gezelligheid, samen dingen bespreken met elkaar wat je niet met je ouders doet, het niet alleen zijn maar ook de één krijgt meer dan de ander of mag meer dan de ander, altijd mij na willen doen, bemoeien met mij terwijl ik dat helemaal niet wil. Er kwamen de nodige verhalen los over hoe het er thuis aan toe gaat, maar ook hoe weinig contact er soms onderling ook is omdat een ieder bezig is in zijn/haar ‘eigen wereld’ en zich weinig tot niet bezighoudt met broer of zus. Daarna lazen wij Psalm 133 uit verschillende vertalingen waar duidelijk te lezen is hoe heerlijk het is om in broeder/zusterschap te leven en dat dit kostbaar is en een gave van God. We sloten de avond af met het invullen van een waardebon voor je broer of zus en dit dan ook samen met hem of haar te gaan doen. Er worden dus de komende tijd leuke dingen met elkaar gedaan en men geeft elkaar wat meer complimenten. Het was al snel negen uur en sloten de avond af met chips en drinken en het afscheid nemen van Sabine als clubleidster. Sabine stopt vanwege de drukte van werk en gezin. Sabine bedankt voor je inbreng de afgelopen tijd en veel succes gewenst. Volgende clubavond vrijdag 1 februari.
 
Gideon: gala-avond Gideon: gala-avond
Ook hier hebben we een mooie en gezellige avond gehad. Iedereen zag er prachtig uit. Er zijn zelfs nieuwe jurken aangeschaft voor deze avond. Onze complimenten voor jullie!!! We begonnen met champagne (kinderchampagne met een draaidop……). Gelukkig was er een confetti kanon die ons echt het nieuwe jaar in schoot. We proosten op een mooi, gezond en een gezegend nieuw(club) jaar. Daarna begon het enveloppenspel. Er waren 3 teams en een heleboel enveloppen met opdrachten / vragen. Om de beurten pakten we een envelop, gooiden met de dobbelstenen voor het aantal punt en beantwoordden de vraag of voerden de opdracht uit. Dit klinkt heel erg simpel, maar dat was het niet. De meeste vragen waren voor enorm geleerde universitair afgestuurde mensen…… Maar goed dat mocht de pret niet drukken. We gingen vol goede moed verder en met de hapjes en drankjes was deze avond een bijzonder gezellige avond. Het team dat gewonnen had kreeg een prijs en de best geklede man / vrouw kregen ook een prijsje. Wij hebben weer helemaal zin in het komende jaar. Dus we hopen je ook elke avond vol plezier te zien komen!
 
Gala Gala
In het nieuwe jaar willen we natuurlijk ook het nieuwe jaar vieren, jullie zijn van harte uitgenodigd om 4 januari om 19.30 te toosten op het nieuwe jaar. 
 
Gideon: Kerstdiner Gideon: Kerstdiner
Wat was het een mooie onvergetelijke avond. Je vraagt je misschien af wat heb ik gemist? Nou een heleboel. Alle jongeren en leiding hadden heerlijke dingen gemaakt. Daardoor hadden we een tafel vol met heerlijk eten. Maar we waren niet alleen. Er waren 7 volwassenen en 2 baby’s die we niet kenden. Deze jonge mensen van tussen de 22 en 30 jaar zijn uit Eritrea gevlucht en wonen nu in Nederland. Via Stichting Present waren deze mensen uitgenodigd om samen met ons kerst te vieren. Spannend want de Nederlandse taal is nog wel erg lastig. Maar met handen en voeten en goed luisteren kwamen er mooie gesprekken op gang. We genoten van al het lekkers wat er was gemaakt. En we luisterde naar het kerstverhaal met mooie platen om het beeldend te maken. Onze gasten hebben een avond gehad waarin ze enorm hebben genoten van de contacten met Nederlanders. De drempel is heel hoog voor hun om contact te leggen daarom was dit zo’n mooie gelegenheid. Nadat we hadden genoten van het toetje werden de gasten weer thuis gebracht. Met een goed gevuld kerstpakket, mooie herinneringen en het kerstevangelie in hun zak, mochten we ze naar huis laten gaan. Misschien is het mooi om ook te laten weten dat er momenteel nog steeds contact is met deze mensen. Mochten er nog mensen zijn die graag in contact willen komen met deze mensen laat het de clubleiding dan weten.
 
Kerstdiner Kerstdiner
Trek je mooiste kleren aan, want vrijdag 21 december is het zover: wij maken een kerstdiner voor mensen die dat goed kunnen gebruiken. Fijn om dit samen met jullie te kunnen doen!
 
Gideon: toerusting leiding Gideon: toerusting leiding
We werken op de Gideonclub met de map HGJB-tienerwerk. Op dinsdagavond 11 december hebben we toerusting gekregen van Herman van Wijngaarden van de HGJB, over het gebruik van de map en het werken met tieners. Het was een heel inspirerende avond. Het materiaal bedoeld als een brug tussen de Bijbel en de leefwereld van tieners, een brug die door God gebruikt kan worden om tieners in beweging te zetten. We deelden ons verlangen om de tieners te laten groeien in hun geloof en het uitdragen van hun geloof. We bespraken het belang van betrouwbaar, authentiek en persoonlijk, van duidelijk en direct met ruimte om het oneens te zijn, van keuzes maken en verantwoordelijkheid dragen en van veiligheid en gemeenschapsvorming. We kregen ook tips om de programma’s uit de map nog beter te gebruiken en te laten aansluiten op onze groep. Als leiding gaan we bijvoorbeeld een aantal kernkwaliteiten van goed tienerwerk verder bespreken. Kortom, het heeft ons als team echt opgebouwd. Het draagt bij aan eenheid, helpt om visie te ontwikkelen en heeft ons geïnspireerd en gemotiveerd. Namens de leiding van de Gideonclub, Rianne Kort
 
Geld Geld
Vrijdag 16 november was er weer een gezellige clubavond met als thema: Money. We begonnen de avond met thee en het zingen van een lied en een gebed om daarna te praten over geld. Hoe belangrijk is geld voor de jongeren en hoe gaan ze met hun geld om. Op tafel lag een stapel kaartjes met een stelling die de jongeren gingen beantwoorden. Voorbeeld vragen waren: wat is je grootste miskoop, wat is leuk aan geld uitgeven, het is leuk om cadeautjes voor anderen te kopen, leen je wel eens geld en je geld dat is van jou, dan mag je ook zelf beslissen wat je er mee doet. Over die laatste stelling gingen wij wat dieper in door dit te vergelijken met hoe David met zijn geld om ging. Wij lazen uit 1 Kronieken 29:10-18 dat het geld niet van henzelf is maar geleend en dus dat je er niet mee kunt doen wat jezelf wilt. David zet zijn bezit op Gods rekening en alles heeft hij van Hem gekregen. Na dit serieuze gedeelte gingen wij met de groep gezellig chocolade letters versieren. Op tafel stonden vele soorten snoepjes en fondant en met behulp van snoeplijm maakten wij de fraaiste letters die mooi in een verpakking mee naar huis gingen. De overige snoepjes gingen direct de mond in en zo hebben we heerlijk gesnoept maar toch ook iets voor een ander mee naar huis genomen. Volgende clubavond is op vrijdag 30 november, wij vieren dan het sinterklaasfeest dus volop gezelligheid en iedereen gaat met een cadeau naar huis. Dus zorg dat je erbij bent!
 
Alles overhoop Alles overhoop
Vrijdag 2 november begonnen we met het spel ‘Alles overhoop!’. De jongens hadden na twee minuten minder rommel in hun vak dan de meiden! Het ging vanavond over Christen zijn met hoop. We lazen uit 1 Petrus 3, waarin Petrus schrijft aan Christenen die het moeilijk hadden omdat ze geloofden. Samen praten we erover door: Wat vind je ervan dat Petrus tegen je zegt dat je niet bang hoeft te zijn, terwijl je vervolgd wordt om je geloof? En hoe laat jij zien dat je geloofd? We lieten ook echte sporen van onze handen en voeten achter met verf en schreven er bij hoe wij sporen van hoop kunnen achterlaten in onze omgeving.
 
Pubertijd Pubertijd
Het was weer tijd voor een oergezellige clubavond. Op vrijdagavond 19 oktober gingen de deuren van het Hoogepad open.  Nadat iedereen een lekker warm kopje thee had begon de avond. Het thema van vanavond was help je ouders de pubertijd door. Dit maakte een hoop los bij de jongeren want puberen deden ze niet. Wat natuurlijk voor alle ouders wel heel fijn moet zijn. Toch geloofde we daar niet zo in en gingen we wat dieper in op het puber zijn. Met deuren slaan en stampvoetend weglopen deden ze niet, maar ze moesten toch wel toegeven dat ze af en toe wat koppig zijn. In spreuken 23: 22-25 staat hoe we als kinderen om moeten gaan met onze ouders. We horen naar ze te luisteren en respect voor ze te hebben. Als we dit zouden doen maakt het onze ouders blij. We hebben praktische dingen bedacht om je ouders te helpen en ze blij te maken. Zoals huiswerk zonder mopperen maken, een keer stofzuigen, spontaan iets liefs zeggen tegen je ouders. Zo hopen we dat we als pubers onze ouders een beetje te kunnen helpen. Het was een leuke gezellige en leerzame avond. Op zondag 21 oktober ging het in de dienst over het gebod eert uw vader en uw moeder. Wat sloot dit mooi aan bij het thema wat we vrijdag hadden. Leuk ook om veel van de kids te zien. Wij kijken uit naar de volgende oergezellige clubavond.
 
Voel je thuis Voel je thuis
Dat was het thema van onze eerste clubavond. Fijn om elkaar na de vakantie weer te ontmoeten en we zijn blij met de nieuwe tieners en nieuwe leiding!
 
We werden in tweetallen met touwen aan elkaar verbonden en moesten zien los te komen. Dat was een mooie uitdaging. We hebben nagedacht over hoe verbonden wij ons voelen met de gemeente en wat we daar zelf aan (kunnen) bijdragen. In de Bijbelstudie maakten we kennis met de eerste christengemeente. We ontdekten de kenmerken van die gemeente en dat je thuis voelen in de gemeente ook een kwestie van doen is.

De gemeente is een plek om je thuis te voelen en verbonden te zijn met elkaar en daar zelf aan bij te dragen. We hopen dat ook de Gideonclub dit jaar zo’n plek is voor onze tieners!
 
We gaan beginnen! We gaan beginnen!
Ben je tussen de 12 en 15 jaar? Dan zijn we op zoek naar jou! 

In september gaan we starten met de Gideonclub, voor alle tieners van 12 t/m 15 (16) jaar. We komen om de week bij elkaar, op vrijdagavond van 19.30 - 21.00 uur in het jeugdhonk van ‘Het Hoogepad’. Samen chillen, te gekke spelletjes doen, praten, luisteren en leren uit de Bijbel, over God en van elkaar. En natuurlijk een kamp als afsluiting! 

De naam RockSolid is veranderd, omdat we het HGJB materiaal gaan gebruiken en dan de naam RockSolid, die hoort bij het Youth for Christ materiaal, niet meer mogen gebruiken. We hebben gekozen voor Gideon, wat ook mooi aansluit bij de Benjamin, want daar is het een vervolg op en in een ver verleden droegen wij die naam ook al. 

De eerste avond is op 21 september 2018. De volgende datums zijn: 6 oktober (zaterdag, tienerevent Like Jesus), 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 21 december, 4 januari 2019 (gala), 18 januari, 1 februari, 15 februari, 8 maart, 5 april, 19 april (Goede vrijdag - samen naar de kerk), 10 mei, 24-26 mei (kamp). 

We sluiten met onze programma’s aan op het jaarthema 'Een discipel dient’ en de uitwerking van dit thema in de themadiensten. De leiding van de Gideon club bestaat uit Gerda Horstman, Maaike Haijes, Sabine van der Weele en Rianne Kort.

Wij hopen jullie graag te ontmoeten op de eerste clubavond en mocht je een vriendje of vriendinnetje mee willen nemen dan kan dit natuurlijk altijd. Mochten er vragen zijn, dan kunnen jullie altijd bij ons terecht. We hopen op mooie club avonden!